Avontuur in Ierland

 • PDF
 • Afdrukken
 • E-mail

Gestrand voor een leeg kanaal

Een groep roeiers van de Arc (9 Arc’ers en 1 oud-Arc’er) is naar het zuidoosten van Ierland gegaan om er een stuk van het Grand Canal en de rivier de Barrow te bevaren. De boten werden gehuurd van de KNRB, comfortabele, brede wherries, de zogenoemde K-variant.

We begonnen in Ballycommon, een gehuchtje aan het Grand Canal, en we wisten toen nog niet beter dan dat we het kanaal zouden afroeien naar het gedeelte waarin het kanaal overging in de rivier. Maar ja, Marja moest zo nodig met de pikhaak voelen waar de bodem zat en de gevolgen bleven niet uit. Toen we de tweede dag in Tecknevin aankwamen om verder te roeien, berichtte de walploeg (de roeiers die het vervoer van de roeiers verzorgen naar de startplaats en vanuit de finishplek naar de slaapplek) dat het kanaal leeggelopen was bij de finishplek even buiten Rathangan.

Oei. Zonder botenwagen, zonder auto met trekhaak, zo’n 6 kilometer die boten tillen is niet te doen. Na wijs beraad besloten we te roeien zo ver als we konden, daar de boten op de wal te leggen tot we een botentrailer konden regelen. Met dank aan onze gastheer van de tweede slaapplek lukte dat de dag erop al. De boten werden gebracht naar de startplek van de vierde dag, zodat we het oorspronkelijke schema weer konden oppakken.

Al hebben we een stuk van het traject langs het kanaal niet gedaan, we hadden deze ervaring niet willen missen. Het Grand Canal is zo’n tweehonderd jaar geleden uitgegraven om de turf vanuit dit moerassige land te vervoeren naar de bewoonde wereld. Het kanaal is smal en volgegroeid met riet en waterplanten, waardoor het vaak meer peddelen dan roeien was. Het onderhoud is slecht en door de overvloedige regenval is een tunnel voor de waterafvoer onder het kanaal ingestort. Daardoor viel de druk weg en ontstond er een lek in het kanaal tussen twee sluizen in, net de nacht voordat wij dat stuk zouden bevaren.

De rest van de toertocht verliep voorspoedig, al viel Michel tussen wal en schip bij het uitstappen uit de boot bij de sluis. Tegen de regels in zwom hij de sluis uit om bij het trappetje het koude water uit te gaan. Eigenlijk had Michel moeten wachten tot wij hem redden. In het boekje staat letterlijk dat als iemand te water raakt, de anderen de werkzaamheden onmiddellijk moeten staken om de drenkeling te redden.

Mochten andere Arc’ers interesse hebben om ook de rivier de Barrow te bevaren, bij de roeiclub in Graiguenamanagh (spreek uit: kreknamana) zijn ook boten te huur. De voorzitter van de roeiclub is ook de eigenaar van de B&B en organiseert roeitochten in de omgeving.

http://www.watersideguesthouse.com/index.html

 

Voor meer tips kunnen jullie terecht bij Hans, Paul, Anke, Jeanne, Babet, Jan Gerbrand, Michel, Thea, Frans en Marja

 

 

 

Geslaagd!

 • PDF
 • Afdrukken
 • E-mail

De volgende personen, bijzonder dit jaar is het gezin Oldenkamp bestaande uit 6 personen, hebben op 14 juni of 2 juli hun examen met goed gevolg afgelegd:


Wherry: Jacqueline Reinds, Marieke Kaper, Jeanet Bakker

Skiff 1: Lucas Corzaan, Trix Uiterwijk Winkel, John Heller, Myrthe Georg, Maarten Rademaker, Sonja Visscher, Thomas Kok, Rutger de Graaf, Kas Uittenbroek, Siebren Oldekamp, Idsert Oldenkamp, Emma Oldenkamp, Anna Oldenkamp, Jeroen Oldenkamp


Skiff 2: Jolande Sanders, Dinie Hoentjen, Gerda Oldenkamp, Jesper Kuiper

Skiff 3: Janita ter Veen, Wouter Pettinga, Pim Kloet

Alle kandidaten gefeliciteerd met het behaalde resultaat en veel plezier gewenst met het roeien bij de ARC.
Mede namens de opleiders en examinatoren, Michel Kabel

 

roeiclinic ex-internationals

 • PDF
 • Afdrukken
 • E-mail

 

 

 

skiff 1 en skiff 2 examens 2016

 • PDF
 • Afdrukken
 • E-mail

Op dinsdag 14 juni om 19 uur en zaterdag 2 juli om 14 uur kan er Skiff 1 en Skiff 2 examen gedaan worden. De exameneisen kun je hier vinden. Daarin staat dat je o.a. de vaarverboden, de vaarregels en het veiligheidsplan moet kennen. Tijdens het examen moet je ook een aantal vragen over deze vaarverboden, vaarregels en het veiligheidsplan beantwoorden.

Opgeven via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

 

Roeiervaringen leden

 • PDF
 • Afdrukken
 • E-mail

Roeien op zee

Twee Arc-leden hebben op bijzonder water geroeid: Thea op zee bij Scheveningen en Hesther op zee in Zweden. Hieronder de verslagen.

Een tocht met de Noorderhaaks smaakt naar meer zee.

Laat....lopen

 

extra datum landelijke midweek roeidag

 • PDF
 • Afdrukken
 • E-mail

Door de enorme hoeveelheid inschrijvingen voor 18 augustus heeft de organisatie van de landelijke midweekroeidag besloten een extra datum aan te bieden. Wie de 25e augustus mee wil doen kan zich opgeven via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of op het bord in de kantine.

 

Pagina 1 van 3

Boot Afschrijven

Agenda

Roeitijden

Maandag

18:00-19:00 indoortraining

Dinsdag

18:00-20:00 ergometer junioren-dames

Woensdag
09:15 midweek roeiers

Donderdag
19:00-20:00 ergometer junioren-heren

Zaterdag
09:00 - 10:30 jeugd

10:30 - 12:00 oudere jongeren

12:00 - 13:30 junioren

Zondag
09:15 - 11:00 Inloop coaching. Met name bedoeld voor beginnende roeiers die hun wherry of S1 -bevoegdheid hebben behaald en onder begeleiding ervaring willen opdoen om hun techniek te verbeteren.  Dient ook als brug naar het volgen van een S2- cursus.

 

 

Who's Online

We hebben 36 gasten online

Syndicate